Cum aleg un aer conditionat - Clasa energetica (consumul)

In ultima vreme, la aproape orice aparat electrocasnic, va loviti de aceste descrieri: Clasa energetica (A, B, C...). Ce inseamna?

Un aparat electrocasnic, deci si unul de aer conditionat, functioneaza pe baza de energie electrica. Consumul aparatului depinde de puterea sa (masurata in BTU), de modul in care il folositi (dat la maxim, sau pe Economic), dar mai ales, de constructia sa - clasa energetica. Cele mai bune aparate sunt in clasa A energetica: consuma cel mai putin. Au aparut deja clase superioare, gen A+, AA, AA+. Este adevarat, cu cat un aparat de aer conditionat este incadrat intr-o clasa energetica mai buna, cu atat este mai scump. Dar la fel de adevarat, si economia ulterioara de energie electrica este mai mare, deci veti plati, luna de luna, an de an, mai putin la factura de electricitate.

Ca exemplu, daca luati un aparat de 12000 BTU (suficient pentru un apartament obisnuit cu 2 camere), si il folositi 5-6 ore / zi in timpul saptamanii, si 8-10 ore in zilele de weekend, cand stati mai mult acasa, economia de consum poate fi de:
-> 15-20 de lei/luna daca luati un aer conditionat de clasa A, in loc de unul de clasa B
-> 40-45 de lei/luna daca luati un aer conditionat de clasa A, in loc de unul de clasa C
-> 75-80 de lei/luna daca luati un aer conditionat de clasa A, in loc de unul de clasa D

Faceti socoteala ca veti avea un asemenea consum timp de 4 luni pe an, si descoperiti ca doar in primul an de utilizare aer conditionat veti economisi aproape 2 milioane de lei, luand un aparat de clasa A, in loc de unul de clasa C. Faceti diferenta intre preturile lor de achizitie, ganditi-va pe cativa ani in avans.. si va puteti face o socoteala corecta.