Anotimpurile se schimba, nimic nu mai este ca acum 20 de ani. Vara dureaza 4-5 luni, iar temperaturile de 30-35 de grade sunt deja "zile placute". Avem nevoie de aer conditionat, ca sa putem gati, ca sa putem dormi, ca sa ne putem uita la un film. Si vrem sa fie ieftin. Cum alegem aparatul de aer conditionat? Poate un aparat ieftin sa ne satisfaca nevoile? Ce inseamna BTU? Cati "BTU" trebuie sa aiba aparatul de care am nevoie pentru casa mea? Cat de mult costa unul bun, dar pe care sa ni-l putem permite? Cat ne va costa curentul electric?

Poate ca punem caruta inaintea cailor, nu putem sa nu luam in considerare foarte serios optiunile de finantare sau de rate, atat de necesare la achizitionarea unor produse destul de costisitoare.

Cum aleg un aer conditionat - Puterea (BTU)

O mare necunoscuta acest cuvant: BTU. Asa cum spuneam in introducerea acestui site, BTU reprezinta puterea aparatului: capacitatea de racire. Fara a va introduce prea adanc in detaliile tehnice, va prezentam cateva estimari de necesar:

Aer conditionat 9000 BTU: acopera o suprafata de cca 25-30 metri patrati

Aer conditionat 12000 BTU: acopera o suprafata de cca 30-40 metri patrati

Aer conditionat 18000 BTU: acopera o suprafata de cca 40-60 metri patrati

Observati ca nu exista oferte pentru aparate de 15000 BTU. Nu stiu de ce, si uneori este o problema. Insa va dam un sfat: decat sa alegeti un aparat de 18000 BTU, care sa va acopere un intreg apartament de 3-4 camere, mai bine instalati doua aparate mai mici. Un aer conditionat de 18000 BTU va raci foarte repede si foarte tare camera in care este instalat, insa, pana sa se faca racoare in toata casa, in acea camera nu veti putea sta, fara sa raciti.


Aer conditionat - filtre aer - umidificare/dezumidificare - ventilatoare