Aer conditionat ieftin

UE nu ne mai da voie sa cumparam aer conditionat ieftin


In incercarea de a salva planeta, prin reducerea consumului de enregie si a surselor de poluare, Uniunea Europeana interzice deja productia de aer conditionat ieftin, care consuma insa mai multa energie.

31 decembrie 2013 va fi ultima zi cand magazinele vor mai putea vinde aer conditionat ieftin. Pana atunci, anul acesta, se mai vad aparatele de aer conditionat ieftin din stocurile de la producatori si magazine.



Deci inca mai puteti gasi aer conditionat ieftin, dar au ramas din ce in ce mai putine pe stoc. Deja cele mai multe dintre aparatele de aer conditionat care apar in ofertele magazinelor sunt cele noi, scumpe, cu tehnologia Inverter.

Aparatele de aer conditionat traditionale folosesc un compresor care lucreaza pe principiul pornit-oprit pentru a mentine temperatura scazuta in interior. Ca la frigider, cand temperatura creste peste cat e setat, compresorul porneste din nou, si raceste pana temperatura ajunge la nivel.

La tehnologia Inverter pentru aer conditionat, compresorul functioneza continuu, dar cu putere variabila, astfel incat isi ajusteaza consumul dupa cat trebuie mentinuta temperatura.

Aerul conditionat clasic consuma mult mai mult, pe de o parte pentru ca pornirea compresorului consuma foarte mult, comparat cu functionarea in sine, pe de alta parte pentru ca fucntionand doar anumite perioade, are de tras la putere maxima ca sa readuca temperatura la cat se doreste.

Ce este insa de retinut este ca, desi aerele Inverter consuma mai putin decat aerul conditionat clasic, ieftin, diferenta de bani de la cumparare se recupereaza intr-o perioada lunga de timp.


Prin aplicarea acestor reglementari vor ramane la vanzare doar aparatele de aer conditionat inverter, clasa A energetica sau superioara, adica nu va mai exista aer conditionat ieftin. Toate aparatele de aer conditionat sau climatizare cu clasa de energie B, C, D sau E nu se vor mai putea vinde.

Aer conditionat inverter inseamna consum mult mai mic de energie electrica, si o perioada de viata mai mare, chiar si garantie de 5 ani sau peste. Dar un aer conditionat inverter costa mult, chiar si dublu fata de unul ieftin, clasic.

Deja multa lume a aflat asta, si s-a grabit la magazine. Altex, spre exemplu, a vandut pana acum in 2013 cu 50 la suta  mai multe aparate de aer conditionat ieftin fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Flanco preconizeaza o crestere valorica de cel putin 20 la suta, asta in ciuda crizei .

La Domo, nici 6 la suta  din ce se vinde nu este inverter, toata lumea se grabeste sa prinda ultimul an in care se mai poate cumpara aer conditionat ieftin.

Ce puteti face? Incep deja sa fie probleme cu stocurile de aparate de aer conditionat ieftin, iar mai grava este asteptarea la programarea instalarilor. Cu atat de multe cereri, cu atat mai lunga coada.

Am incercat sa gasim o lista mai lunga de oferte de aer conditionat ieftin. La prima cautare, s-ar gasi peste tot, de toate felurile. Cand am inceput insa sa cerem oferte ferme, cu termen clar de livrare si instalare, am descoperit canu este deloc atat de simplu. Toti, chiar si cei mari, au probleme cu stocurile. Deja cele mai ieftine aparate de aer conditionat costa 10 milioane sau mai mult. Imi amintesc de anii din urma, cand un aer condtionat ieftin costa 5-6 milioane, ba se dadea si in 5-10 rate fara dobanda. S-a terminat cu asta, dar cum spuneam, curand va fi mult mai greu, si mult mai scump.

Daca sunteti pe faza, si cautati cu atentie, puteti pridne oferte speciale. Chiar si aici in site gasiti in permanenta anunturi de oferte speciale aduse la zi, cu tot felul de avantaje: aer conditionat ieftin cu discount, sau cu instalare inclusa. Verificati, si alegeti cu atentie.